Er zijn twee soorten manieren om je mobiele telefoon schoon te maken. Als je het over schoonmaken hebt, dan gaat het meestal over het scherm, hoesje, en plekjes waar vuil kan komen. Deze wil je regelmatig schoonmaken omdat je telefoon een broedplaats is van bacteriën. Heb je het over de andere manier, dan wordt het woord “opschonen” eerder gebruikt. Hierbij gaat het dan over overbodige software verwijderen en je mobiel de processorkracht geven om te kunnen doen wat jij ervan vraagt. Dit kan de levensduur van de batterij verbeteren, maar ook simpelweg je telefoon minder traag maken.
Pas op! Als je in gaten gaat zitten wroeten dan heb je kans breekbare elementen te beschadigen. Af en toe flink blazen in bijvoorbeeld de opladerport kan kleine stofjes en vuiltjes makkelijk verwijderen. Is dat niet genoeg, dan kun je het beste met opgerold plakband (of plakband op een tandenstoker bijvoorbeeld) te werk gaan om stukjes stof eruit te halen. Ook wil je om te poetsen iets hebben dat geen krassen achterlaat. Denk hierbij aan een microvezeldoek bijvoorbeeld. Gebruik niet zomaar een schoonmaakmiddel, deze kunnen bijten in je apparatuur. Er zijn speciale sprays te verkrijgen voor schermen, deze zijn prima. Net kun je, net zoals wanneer je dit schoonmaakbedrijf in Eindhoven voor een grote klus aan zou nemen, een repareerzaak vragen voor een onderhoudsbeurt. Meestal doen ze dit echter vanzelf bij een reparatie, en meestal ga je er niet naar toe zonder dat er iets kapot is.
Zowel Android als iOS heeft een opschoonfunctie. iOS gebruikt al langer en beter de cloud, waardoor er minder rotzooi (ja ja, je weet wel wie je bent, met je 100 selfies op een dag) op je telefoon zelf komt te staan. Android is dit echter aan het inhalen door inmiddels gretig gebruik te maken van Microsoft zijn OneDrive. Om je apparaat te onderhouden kun je bij Android kijken onder Instellingen > Apparaatonderhoud. Bij iOS kun je het beste naar instellingen > Algemeen > Iphone-opslag > Aanbevelingen > Ruim apps op (of een andere aanbeveling). Heb je dat gedaan kun je chatprogramma’s opschonen door eventueel eerst een backup te maken van je foto’s en deze dan te verwijderen. Via WhatsApp krijg je over het algemeen dagelijks veel beeldmateriaal binnen namelijk. Ook kun je kritisch zijn over welke apps er op je telefoon staan. Met name apps die eigenlijk altijd gebruik maken van je apparaat zoals fitness met locatie tracking neigen teveel gebruik te maken van je batterij en geheugen.