Home > Een omvormer met USB-plug voor in de auto
Overige, Telefoons
|
16 maart 2023

Een omvormer met USB-plug voor in de auto

Tegenwoordig is je telefoon in bijna elk aspect van het leven niet meer weg te denken. In bed, op de bank, op werk en in de auto: overal kan de telefoon gebruikt worden en dat is wat in toenemende mate ook gebeurt. Wat doe je als je telefoon meerdere keren op een dag (bijna) leeg is? Laad jij hem regelmatig op tot vlak voor je in de auto stapt? En is het eerste wat je doet bij aankomst (of zelfs onderweg bij een tankstation) het opladen van je telefoon? Dan is een omvormer met ingebouwde USB-plug waarschijnlijk precies wat jij nodig hebt.

Wat doet een omvormer?

Een omvormer vormt, zoals het woord al suggereert, wisselstroom om naar gelijkstroom. Wisselstroom is een vorm van stroom waar de plus- en de minpool meerdere keren per seconde omwisselen. Op microscopisch niveau betekent dit dat de elektronen constant enkele miliseconden vooruit en dan weer achteruit stromen. Dit gaat zo snel dat het met het blote oog niet waar te nemen zou zijn, maar gelukkig is er nauwkeurige apparatuur die dit op de miliseconde nauwkeurig kan meten.

Bij gelijkstroom blijven de plus- en de minpool altijd gelijk. Een voorbeeld hiervan zijn allerlei type batterijen. Aan een kant komen de elektronen uit (dat is de minpool) en die stromen van daaruit het elektrische apparaat in. Aan de andere kant (de kant van de pluspool) stromen elektronen vanuit het apparaat de batterij terug in. Er vindt dus een constante stroom plaats in dezelfde richting, waarbij alleen de snelheid waarmee de elektronen door het apparaat heen stromen kan wisselen op basis van het vermogen (de hoeveelheid energie dat het apparaat verbruikt).

Gerelateerd nieuws:  Het kiezen van een nieuw mobiel toestel is altijd lastig

Een omvormer is een apparaat dat deze constant van richting wisselende elektronenstroom omzet in een stroom die altijd een richting op stroomt. Dat is belangrijk, omdat uit USB-pluggen altijd gelijkspanning komt.

Je telefoon opladen in de auto

Als je de oplader van je telefoon – of dit nu een Lightning-kabel is voor je Appel iPhone of een mini USB-A of USB-C kabel voor je Samsung, Huawei of andere Android-telefoon is – in het stopcontact steekt, dan zit er standaard in de adapter (het stukje tussen het stopcontact en je USB-kabel) een omvormer.

Je auto heeft echter een plug die als sigarettenaansteker is bedoeld en geen stopcontact. Daarom is het belangrijk dat als je je telefoon in de auto wil opladen, dat je een converter koopt voor in de sigarettenplug, waar een omvormer in zit. Zo’n omvormer auto plug is in veel winkels, tankstations en op webshops te koop.

 

Gerelateerde blogs

© De Telefoonhoes 2024